Poate fi vindecată prostatita?

durere la prostatită la bărbați

Prostatita este o afecțiune foarte frecventă. Și adesea bărbații adresează urologilor întrebarea „Poate fi vindecată prostatita? "

Primele semne ale prostatitei sunt rareori luate în serios de bărbați. Sunt blânzi, iar membrii sexului mai puternic preferă deseori să nu le acorde atenție. Frivolitatea în raport cu propria sănătate poate duce la multe consecințe nedorite. Pentru a preveni acest lucru, este important ca bărbații să își monitorizeze cu atenție propria sănătate, iar la vârsta adultă după 25 de ani, este imperativ să se ia măsuri preventive care să ajute la prevenirea dezvoltării prostatitei.

Este important să fiți conștienți de primele simptome ale bolii, să vă auziți propriul corp și, la cele mai mici modificări, să vă programați imediat cu un medic. Această boală nu va dispărea singură și întârzierea consultării cu un specialist specializat nu poate decât să agraveze problema. Cu prostatita, un bărbat începe să simtă probleme în timpul urinării. Mulți au afectat funcția erectilă și au scăzut libidoul. Dacă nu utilizați serviciile unui medic cu experiență, atunci în aproape jumătate din cazuri puteți obține una dintre formele de infertilitate.

Dacă prostata nu este capabilă să producă cantitatea necesară de secreție, aceasta va duce la afectarea motilității spermei. Simptomele descrise mai jos nu apar doar în cazul prostatitei. Pot însoți adenomul sau cancerul. Prin urmare, este important să faceți o examinare cuprinzătoare, după care un diagnostic precis va fi pus de un medic specializat și va fi dezvoltat un regim individual de tratament.

Care sunt primele semne ale prostatitei?

Formele de prostatită pot fi diferite, dar simptomele la bărbați sunt aceleași.

Deci, cu o boală, următoarele modificări principale apar în organism:

 • datorită stoarcerii canalului urinar, urinarea devine dificilă;
 • în procesul de urinare, se poate simți o senzație de arsură, durere;
 • scăderea potenței;
 • ejaculare accelerată;
 • disfuncție erectilă;
 • slăbirea orgasmului.

Toate aceste simptome provoacă anxietate și depresie psihologică generală la bărbați. Acest lucru se datorează îngrijorărilor legate de problemele sistemului genito-urinar. Este important atunci când apare oricare dintre simptome, chiar și cu forma sa ușoară, să faceți imediat o întâlnire cu un medic. Stresul pe care îl suferă un bărbat din cauza problemelor de sănătate este un factor suplimentar care slăbește corpul. Acest lucru complică foarte mult tratamentul, care devine cauza unei stări progresive de depresie.

Mulți bărbați care se confruntă cu boala se află într-un fel de cerc vicios, din care nu pot ieși singuri. Prin urmare, alături de terapia tradițională, medicii prescriu antidepresive, care pot ajuta procesul de tratament la nivel mental și pot accelera recuperarea.

Ce este prostatita?

Această boală este o inflamație a prostatei. Acest organ se mai numește și prostata. Pentru organele de reproducere masculine, această glandă este o parte minoră. Este situat în jurul și deasupra gâtului vezicii urinare. Localizarea în jurul tubului urinar este responsabilă pentru multe dintre simptomele neplăcute ale bolii. Dacă apare inflamația, glanda crește în dimensiune și începe să comprime tractul urinar. Acest lucru cauzează dificultatea pe care o au bărbații atunci când urinează.

Principalele cauze ale prostatitei sunt următoarele:

 • cu o greutate mare și un stil de viață sedentar, există o încălcare a circulației sângelui în organele pelvine, care poate duce la inflamația prostatei;
 • pătrunderea infecției în organ duce la inflamația acestuia; cel mai adesea, prostatita poate provoca infecții genito-urinare, mai rar - gripă, amigdalită etc . ;
 • pătrunderea bacteriilor în prostată din cauza actului sexual neprotejat;
 • leziuni ale țesuturilor și organelor bazinului mic (această boală este considerată profesională pentru șoferii al căror program de lucru este asociat cu o sarcină crescută a mușchilor perineului, precum și vibrații și scuturare);
 • activitatea fizică scăzută și hipotermia frecventă pot duce la inflamația prostatei;
 • eșecul echilibrului hormonal și al bolilor cronice ale sistemului genito-urinar;
 • viață sexuală neregulată;
 • întârzierea urinării;
 • actul sexual întrerupt.

Dacă aveți un stil de viață sedentar, sistemul nervos, endocrin și cardiovascular sunt foarte afectate. Perturbarea circulației arterelor pelvisului mic determină apariția congestiei. Prostata începe să experimenteze foamea de oxigen, ceea ce creează condiții pentru reproducerea microorganismelor patogene din ea. Astfel de factori nu pot deveni cauza principală a prostatitei, dar creează condiții favorabile pentru pătrunderea infecției în glanda prostatică.

Deseori cauzele infecției secundare a prostatei sunt inflamațiile la nivelul rectului sau uretrei. Infecția este ascendentă și descendentă. În primul caz, microbii se ridică la nivelul prostatei de la deschiderea uretrală externă. În al doilea rând, acestea intră în prostată împreună cu curentul de urină infectată.

Obiceiuri proaste, un stil de viață sedentar, dietă nesănătoasă - toate acestea au un impact negativ asupra stării sistemului imunitar. Dacă apărarea organismului este slăbită, aceasta devine foarte vulnerabilă la infecții și bacterii, care provoacă inflamația glandei prostatei.

Este posibil să vindecați singur prostatita?

Auto-medicația este ceva care în niciun caz nu trebuie utilizat atunci când apar simptome de prostatită. Fără echipamente moderne de diagnostic și teste de laborator, nu se poate face un diagnostic. Doar un urolog va putea evalua în mod fiabil tabloul clinic. Automedicația nu numai că nu va aduce rezultatul dorit, dar poate și agrava situația.

Este important să ne amintim că simptomele descrise mai sus pot fi observate și cu adenom, precum și cu oncologie. Prin urmare, diagnosticul este necesar și pentru a exclude aceste boli periculoase. Este important să vizitați un medic în timp util și să urmați un tratament în urma recomandărilor sale. Numai această abordare vă va permite să scăpați de problemă și să evitați consecințele sale periculoase asupra sănătății.

Este important să vă monitorizați și să vă îngrijiți propria sănătate. Medicii sunt întotdeauna gata să vă ajute, este important să faceți doar o programare și să primiți sfaturi. Medicina modernă are metode de tratare a procesului inflamator al prostatei. Cu cât căutați mai repede un ajutor calificat, cu atât vă va reveni mai repede.

Prostatita este tratată într-un mod complex cu ajutorul diferitelor medicamente. Regimul de tratament este selectat individual, în funcție de tabloul clinic și de vârstă. Prin urmare, nu se poate face fără a contacta un centru medical și nu poate fi vorba de metode populare, precum și de automedicație.

Tipuri de prostatită

Pentru început, trebuie înțeles că boala poate apărea în două forme: acută și cronică. În primul caz, este posibilă stare generală de rău, o creștere a temperaturii. Pacienții încep să simtă dureri pronunțate în perineu, precum și în zona inghinală. Senzația poate fi crescută odată cu mișcările intestinului și urinarea.

Există iritabilitate și excitabilitate crescută. Acest lucru se datorează dorinței frecvente de a folosi toaleta și lipsei unei ameliorări adecvate, deoarece vezica urinară nu este complet golită.

Forma cronică a bolii se desfășoară fără simptome pronunțate. Mulți pacienți nu acordă atenție disconfortului minor existent, nu se grăbesc să meargă la medic. Ambele forme ale bolii se caracterizează prin abordări complet diferite ale tratamentului.

Mulți bărbați, simțindu-și sănătatea deteriorându-se, nu vor să recunoască acest lucru și să apeleze la medicii lor atunci când problema devine gravă și pronunțată. În stadiul cronic al bolii, durerea nu este severă și dispare destul de repede. Oboseala apare în orice caz pe fondul unei slăbiri a corpului, dar mulți atribuie acest lucru lipsei de odihnă. Este important să faceți anual examinări preventive, în timpul cărora specialiștii vor putea identifica o boală periculoasă în primele etape. Acest lucru vă va permite să începeți tratamentul imediat.

În forma cronică, schimbările apar în viața sexuală, strălucirea emoțiilor în timpul sexului scade și timpul raportului sexual este redus. În urină apar fulgi albi care se văd cu ochiul liber. Descărcarea din uretra este posibilă dimineața.

Dacă stadiul acut al bolii este ușor de învins pentru medicina modernă, atunci tratamentul formei cronice poate fi întârziat semnificativ. Când tratamentul este început în timp util, boala nu va duce la consecințe grave în viața sexuală.

Cât timp se tratează prostatita?

Majoritatea bărbaților sunt interesați de întrebarea cât va dura tratamentul. Cu toate acestea, este imposibil să se prevadă acest lucru în avans. Totul depinde de tabloul clinic, de actualitatea tratamentului și de caracteristicile individuale ale organismului. Dacă urmați cu strictețe toate recomandările specialistului curant, puteți face față problemei și puteți reveni la viața normală. Este important în nici un caz să te auto-medicezi și să cauți imediat ajutor calificat. Simptomele formei acute pot fi ameliorate într-un timp scurt, eliminând durerea și disconfortul.

Unde doare prostatita?

După cum sa menționat deja, cu acest proces inflamator în corpul masculin, durerea apare în perineu și inghinal. De asemenea, pacienții pot prezenta o senzație de arsură la nivelul uretrei și al spatelui. Când aveți o mișcare intestinală și urina care trece, aceste senzații pot fi mult îmbunătățite. În orice caz, diagnosticul poate fi pus doar de un specialist specializat. Orice simptome sunt doar un motiv pentru a-ți asuma orice boală. Fără un diagnostic cuprinzător, niciun specialist nu își va asuma responsabilitatea pentru diagnostic și tratament.

Cine tratează prostatita?

Tratamentul acestei boli comune complexe este efectuat de urologi. Urologii dispun de tehnici moderne care fac posibilă diagnosticarea corectă a bolii și prescrierea unui tratament eficient. În funcție de cauzele inflamației prostatei. În conformitate cu modificările care au loc în cursul tratamentului, regimul prescris inițial poate fi ajustat.

Cum se definește prostatita?

Este imposibil să se determine în mod independent prostatita. Dacă apar simptomele de mai sus, boala poate fi suspectată numai. Este important să consultați un medic cu promptitudine. În conformitate cu simptomele existente, medicul va prescrie o serie de studii, ale căror rezultate îl vor ajuta să stabilească o imagine exactă și să ajungă la singura concluzie corectă cu privire la prezența unei anumite boli.

Pentru a face un diagnostic precis în medicina modernă, sunt utilizate următoarele tipuri de studii de diagnostic:

 • palparea - un examen fizic care oferă o oportunitate de a determina dimensiunea glandei;
 • examinarea cu ultrasunete, care se efectuează transrectal prin rect folosind un senzor special;
 • un frotiu din uretra, care vă permite să examinați secreția glandei, pentru a determina prezența bacteriilor;
 • analiza generală a urinei;
 • ejacula cercetarea;
 • determinarea nivelului unei proteine speciale produse de celulele prostatei numite PSA;
 • examinarea bacteriologică și citologică a urinei;
 • cistoscopie - un diagnostic care este utilizat strict din motive medicale și este utilizat dacă se așteaptă o intervenție chirurgicală;
 • examen urodinamic etc.

Desigur, nu sunt utilizate toate tipurile de diagnosticare simultan. Urologii prescriu mai multe dintre cele enumerate, în funcție de tabloul clinic. În orice caz, medicul curant trebuie să stabilească imaginea a ceea ce se întâmplă cât mai fiabil posibil. Numai după colectarea anamnezei și efectuarea examinărilor, va avea datele necesare pentru a prescrie un tratament eficient și pentru a ajuta pacientul să învingă o boală periculoasă.

Lista de mai sus a metodelor de diagnostic poate fi nu numai redusă, ci și crescută. Totul depinde de nevoile medicului și de suspiciunile pe care acesta le are ca urmare a simptomatologiei care are loc. Există multe tratamente pentru inflamația prostatei astăzi. Toate sunt potrivite pentru un anumit tablou clinic și, cu alegerea corectă, sunt eficiente.

Este important să consultați un urolog cu experiență care lucrează la un centru medical capabil să ofere o gamă completă de examene de diagnostic. Acest lucru se datorează nu numai confortului pentru pacienți, ci și vitezei de transfer de informații și coerenței muncii echipei. Printre medicamentele utilizate pe scară largă în tratamentul procesului inflamator al prostatei, se pot distinge analgezicele, antibioticele, care sunt necesare pentru forma bacteriană a bolii. De asemenea, se folosesc medicamente care pot reduce edemul de prostată și multe altele.

Numai terapia complexă propusă de medicul curant vă va permite să obțineți rezultatul dorit și să evitați o varietate de complicații. Contactați centre medicale moderne, monitorizați-vă sănătatea cu îngrijire specială, nu uitați de importanța examinărilor preventive. Aceasta este singura modalitate de a menține sănătatea timp de mulți ani și de a preveni dezvoltarea diferitelor boli.