Metode și mijloace de tratare a prostatitei

În fiecare an, tot mai mulți bărbați se confruntă cu o boală comună - prostatita. Până de curând, se credea că această problemă apare doar la vârstnici, dar în ultimele decenii, numărul bărbaților foarte tineri care prezintă semne de leziuni inflamatorii ale glandei prostatei a crescut semnificativ. Vom încerca să ne dăm seama ce fel de boală este, care sunt simptomele ei, metodele de diagnostic, metodele de tratament eficient.

prostatită la bărbați

Ce este prostatita?

Prostatita - o boală a prostatei sau a glandei prostatei - este o boală foarte frecventă a sistemului genitourinar masculin. Motivele sale pot fi atât infecțioase, cât și cauzate de alți factori. De exemplu, slăbirea sistemului imunitar, hipotermia, un stil de viață sedentar, viața sexuală neregulată sau excesiv de intensă, suprasolicitarea nervoasă, diverse infecții, utilizarea alcoolului, condimentelor și alimentelor grase.

Glanda prostatică - unul dintre organele sistemului reproducător masculin - are aproximativ dimensiunea unei nuci și este localizată la începutul uretrei. Funcția sa este de a produce un secret care este responsabil pentru viabilitatea spermatozoizilor.

De regulă, există patru tipuri de prostatită: acută, cronică abacteriană, cronică bacteriană și asimptomatică. Primul tip este cea mai rară și cea mai severă inflamație a glandei prostatei care apare din cauza infecției. Are simptome pronunțate: febră mare, febră, dureri acute în regiunea pelvină, sânge în urină, ejaculare dureroasă și altele. Atunci când este detectată o boală, este necesară asistență medicală urgentă, deseori spitalizare.

Formele rămase sunt cronice și prezintă simptome mai puțin severe, dar sunt mai frecvente și mai dificil de diagnosticat. Semnele prostatitei cronice sunt: ​​dureri la nivelul abdomenului și spatelui inferior, disurie, disfuncții sexuale, secreție purulentă sau limpede din uretră. Cu o evoluție asimptomatică a bolii, nu pot exista manifestări vizibile ale acesteia, diagnosticul este posibil numai pe baza rezultatelor testelor.

Prostatita la bărbați apare, de regulă, după 25 de ani, iar cei mai expuși riscului sunt reprezentanții „jumătății puternice” care au împlinit 30–35 de ani. Cu fiecare deceniu care trece, riscul de a te îmbolnăvi crește. După patruzeci și cinci, conform statisticilor, aproape 50% dintre bărbați sunt sensibili la boală, de aceea, la această vârstă, se recomandă să fie examinat periodic pentru a detecta prostatita într-un stadiu incipient.

Diagnostice

Atunci când contactați o instituție medicală, primul lucru care trebuie făcut este să fie supus unui examen de către un urolog, care va fi capabil să diagnosticheze cu exactitate boala sau să vă prescrie studii suplimentare. Următoarele metode de diagnostic pot identifica cu exactitate prezența inflamației glandei prostatei:

 • examinare fizică, care include palparea glandei de către un medic pentru a determina dimensiunea și starea acesteia;
 • examenul ecografic transrectal al prostatei - cu alte cuvinte, o scanare cu ultrasunete efectuată cu o sondă specială prin rect;
 • examinarea secreției de prostată, frotiu uretral pentru leucocite și prezența bacteriilor patogene în microflora;
 • examenul ejaculat;
 • analiza generală a urinei - în principal pentru leucocitele, proteinele și bacteriile conținute;
 • examinarea citologică și bacteriologică a urinei;
 • detectarea nivelului de PSA - o proteină specială produsă de celulele prostatei;
 • examen urodinamic - în cazuri dificile, pentru un diagnostic mai precis;
 • cistoscopie - se utilizează conform indicațiilor stricte, în principal pentru traumatisme și înainte de operație.

Nevoia de metode de diagnostic specifice este determinată de medic, iar lista poate fi semnificativ redusă sau, invers, crescută. Cel mai important este să identificați cu precizie și în timp util prezența bolii și să determinați cum să vindecați prostatita.

Metode de tratament pentru prostatită

Metodele moderne de tratare a prostatitei la bărbați sunt foarte diverse și depind atât de gradul și tipul bolii, de prezența complicațiilor, de durata acesteia, cât și de caracteristicile corpului pacientului.

Procedurile sunt efectuate în ambulatoriu și într-un spital - metoda depinde de situația specifică, de starea de bine a pacientului. Trebuie să contactați un medic specialist urolog și, de preferință, o clinică, unde puteți să faceți mai întâi diagnostice și să treceți testele necesare, iar apoi, pe baza rezultatelor, vi se va repartiza un curs adecvat. Trebuie amintit că boala poate fi învinsă doar cu o abordare integrată a tratamentului, nu trebuie neglijat sfatul unui singur medic.

Medicamente

Medicamentele pentru prostatită includ: antibiotice, calmante nesteroidiene și blocante alfa. Antibioticele sunt utilizate în principal ca tratament pentru prostatita bacteriană. Cel mai adesea, medicii prescriu medicamente care au ingrediente active, cum ar fi ciprofloxacină, penicilină. Blocantele alfa-adrenergice sunt prescrise în cazurile cronice ale bolii ca agent analgezic și de calmare a edemului de prostată, medicamentele nesteroidiene sunt utilizate în forme acute de inflamație.

Note

Este important să ne amintim că medicamentele ar trebui să fie prescrise doar de către un medic urolog, medicamentul de sine stătător și auto-medicația nu numai că nu ameliorează afecțiunea, ci și agravează cursul bolii.

Chirurgie

Manipulările chirurgicale au fost prescrise pentru tratamentul prostatitei mult timp, dar rezultatele sunt mixte, astfel că popularitatea metodelor radicale nu a fost atât de mare în ultima vreme.

Rezecția transuretrală a prostatei (TUR)

Aceasta implică îndepărtarea unei părți sau a întregului țesut de prostată pentru a ușura presiunea asupra uretrei. Rezultatul operației este scăparea de simptomele inflamației - senzații dureroase. Este produs în așa-numitul „închis” - folosind un aparat special, care reduce riscul de complicații.

Prostatectomie

Chirurgia „deschisă” este o metodă de îndepărtare a unei glande folosind instrumente chirurgicale convenționale. Difera intr-o perioada mai lunga, comparativ cu TUR, perioada de reabilitare, dar in unele cazuri este singura metoda posibila. Conduce la o impotență completă a pacientului.

Tratamente nechirurgicale

În ultimii ani, metodele minim invazive de tratare a prostatitei la bărbați au devenit foarte populare - ca fiind cele mai eficiente și, în același timp, nu prea dureroase.

 • Metode termice, dintre care cea mai frecventă este termoterapia cu microunde. Reducerea prostatei se realizează prin expunerea la temperaturi ridicate.
 • Ecografiaeste una dintre cele mai eficiente metode de terapie. Constă în acțiunea undelor cu ultrasunete direct asupra glandei prostatei. Avantajele acestei tehnici nu se rezumă doar la rezultatele pozitive ale tratamentului, ci la comoditatea și absența durerii pentru pacient.
 • Cryodestructionimplică eliminarea țesutului inflamat folosind azot lichid.
 • Tehnici lasersunt indicate pentru tratamentul prostatitei cronice. Când le folosiți, are loc coagularea și evaporarea apei din țesuturile prostatei. De asemenea, expunerea cu laser îmbunătățește funcțiile de protecție ale organismului și favorizează reînnoirea țesuturilor.
 • Terapia magnetică de inducție cu lasereste un efect complex al unui magnet și al unui laser care are un efect benefic asupra circulației sângelui, accelerează procesul de vindecare a țesuturilor deteriorate și are efect analgezic. În plus, această metodă îmbunătățește efectul medicamentelor.
 • Dilatarea balonului uretrei. Când utilizați această metodă, uretra este extinsă mecanic prin introducerea unui cateter special cu un balon la sfârșit, care este umflat.
 • Stentareaa uretrei prostatice implică și extinderea pereților uretrei, dar deja prin introducerea unui stent - un cadru cilindric format din materiale polimerice. Poate fi atribuit împreună cu metoda anterioară.
 • Masajuleste prescris împreună cu alte tratamente și le poate îmbunătăți efectele.
 • Metode de medicină tradițională chineză, în special reflexoterapie - impactul asupra punctelor biologic active ale corpului pacientului cu ace, căldură și alți factori fizici. Efectul dovedit al reflexoterapiei este restabilirea echilibrului sistemului endocrin, îmbunătățirea funcționării sistemului nervos central, normalizarea fluxului sanguin și a proceselor metabolice din organism, eliminarea durerilor nevralgice și prevenirea proceselor inflamatorii. Ca și masajul, poate fi utilizat în combinație cu alte metode.

După cum știți, bărbații sunt adesea neglijați de sănătatea lor și mai ales evită să viziteze clinici pentru o problemă atât de sensibilă precum bolile urologice. Cu toate acestea, este mai bine să vedeți un medic și să scăpați de boală mai devreme decât să faceți față consecințelor sale mai târziu.