Tratamentul prostatitei

Inflamarea glandei prostatei (prostatita) este o afecțiune comună care afectează peste 80% dintre bărbați cu vârsta peste 30 de ani. Lipsa simptomelor severe și lipsa de voință de a vedea un medic duce la complicații periculoase și la formarea unei forme cronice. Examenele preventive periodice permit depistarea bolii într-un stadiu incipient. Clinicile IMMA au toate condițiile pentru o examinare și tratament confortabil a prostatitei. Specialiștii competenți vor ajuta chiar și în cele mai dificile cazuri.

Caracteristicile structurii și locației glandei prostatei determină susceptibilitatea acesteia la infecții și procese inflamatorii. Eroziunea semnelor și simptomelor prostatitei duce la o progresie imperceptibilă, complicații, răspândirea zonei afectate la organele din apropiere. Adesea, bărbații încearcă să nu observe manifestările bolii, nu vor să caute ajutor medical. Acest comportament contribuie la dezvoltarea proceselor patogene. Procentul de auto-vindecare în acest caz este extrem de scăzut.

prostată normală, prostată inflamată

Despre prostată

Prostata este unul dintre cele mai importante organe ale unui bărbat, determinând în mare măsură calitatea vieții.

Este o glandă solitară situată în partea inferioară a vezicii urinare. Este format din doi lobi, conectați printr-un istm. Funcțiile de bază ale prostatei:

 • producerea unui fluid care diluează sperma și ajută la crearea unui mediu propice activității spermei;
 • controlează urinarea. Prostata este adiacentă uretrei și acționează ca sfincter;
 • protejează vezica împotriva infecției ascendente.

Orice nereguli în activitatea glandei vor cauza probleme în zona genitală, procesele de urinare. Aceasta duce la o scădere accentuată a calității vieții. Tratamentul la timp al prostatitei la bărbați va evita numeroase complicații și va menține activitatea sexuală mai mulți ani.

Simptomele bolii. Ce să cauți?

Prostatita la bărbați poate apărea sub două forme: acută și cronică.

Prostita acută se caracterizează prin următoarea prezentare clinică:

simptome de prostatită
 • intoxicația corpului, însoțită de o creștere a temperaturii cu peste 38 de grade, slăbiciune generală, greață;
 • durere inghinală severă care radiază spre partea inferioară a spatelui;
 • dificultate la urinare și defecare

Starea pacientului în acest caz necesită spitalizare urgentă și tratament internat. În cele mai multe cazuri, boala este complet vindecată.

Simptomele prostatitei cronice sau congestive sunt împărțite în grupuri:

 • dureros;
 • tulburări sexuale;
 • urinare.

Manifestările durerii în faza inițială a dezvoltării bolii sunt șterse, pot apărea și dispare imprevizibil. Localizat în abdomenul inferior, extinzându-se în regiunea lombară și organele genitale. Intensitatea poate fi scăzută, astfel încât pacientul poate să nu acorde atenție problemei.

Important! Durerea în abdomenul inferior poate fi un semn al prostatitei, ci și al altor boli ale tractului urinar, ale sistemelor de reproducere și ale intestinelor.

A avea probleme în viața sexuală este unul dintre principalele simptome ale prostatitei congestive. Manifestările lor sunt următoarele:

 • scăderea antrenării sexuale;
 • orgasmul „șters”, lipsa senzațiilor vii;
 • erecție redusă sau fără;
 • durere în timpul ejaculării sau ejaculării;
 • a crescut erecția nocturnă nerezonabilă.

Sănătatea mintală contribuie la problemă. Un bărbat începe să evite relațiile sexuale, există un sentiment de anxietate, frică, nesiguranță. Un fundal emoțional negativ intensifică semnele disfuncției sexuale.

Tulburările sistemului urinar sunt deosebit de neplăcute. În etapele inițiale, există o ușoară retenție de urină la urinare, apoi simptomele se intensifică, durerea și înțepăturile, o senzație de plenitudine a vezicii urinare și apariția frecventă. Astfel de manifestări se explică prin faptul că prostata mărită începe să apese asupra vezicii urinare și a uretrei.

Particularitatea manifestării acestor semne trebuie luată în considerare: creșterea simptomelor se poate opri. Problema nu o resimte pacientul o perioadă. Acest fenomen se explică prin răspunsul compensator al mușchilor vezicii urinare. După o scurtă pauză, manifestările bolii revin, mai des sunt de o intensitate mai mare.

Dezvoltarea prostatitei cronice la bărbați poate trece neobservată timp de câteva luni. Detectarea târzie amenință cu complicații, necesită implicarea nu numai a medicamentelor, ci și a metodelor chirurgicale de tratament.

Important! Prostita congestivă este adesea asimptomatică. Pentru a detecta boala în stadiile incipiente, când este mai ușor de tratat, este necesar să fie supuse examinărilor preventive periodice.

Natura bolii. Factorii de risc

cauze ale prostatitei

Simptomele și tratamentul prostatitei depind de adevărata natură a bolii. Există două motive principale: infecția și debutul unui proces inflamator.

Apropierea glandei prostatei de vezică și canal urinar, intestinele duce la pătrunderea agenților infecțioși în țesuturile glandei. Un organism sănătos cu imunitate puternică este capabil să reziste cu succes infecției. Prostata devine o barieră protectoare împotriva infecțiilor ascendente care pot afecta sistemul urinar. Ca urmare a stilurilor de viață nesănătoase și a congestiei în regiunea pelvină, această funcție este slăbită.

Organismele patogene intră în prostată pe calea ascendentă din penis, coborând din vezică, prin sânge și limfă. Surse principale de infecție:

 • cele mai periculoase sunt infecțiile cu transmitere sexuală. De obicei, sunt asimptomatice și provoacă un rău mare organismului;
 • cistită;
 • colită;
 • infecții ale sistemului;
 • complicații ale infecțiilor respiratorii acute, de exemplu, complicații ale bronșitei.

Principalele cauze ale prostatitei sunt asociate cu alegerile proaste ale stilului de viață. Ereditatea și predispoziția congenitală sunt rare.

Caracteristicile structurale ale sistemului vascular conduc la congestie în regiunea pelvină, sângele începe să circule slab, țesuturile nu primesc cantitatea necesară de oxigen, drept urmare, rezistența lor la boli scade. În plus, secreția prostatei în sine se poate acumula, ceea ce provoacă inflamații.

Prostita congestivă apare din următoarele motive:

 • caracteristici congenitale asociate cu structura vasculară, tonul insuficient, valvele venoase slabe;
 • leziuni, inclusiv lezarea coloanei vertebrale și a măduvei spinării;
 • hipodinamie;
 • boli ale coloanei vertebrale;
 • varice, hemoroizi;
 • obiceiuri proaste;
 • dezechilibru hormonal;
 • supraponderale;
 • dezechilibru de sare.

Tulburările de fond hormonal provoacă modificări la nivelul prostatei: un exces de testosteron provoacă mărirea acestuia și o deficiență - deficiențe de funcționare.

Obiceiurile proaste produc deteriorarea sistemului vascular. Alcoolul determină îngustarea vaselor de sânge mici, iar nicotina duce la moartea vaselor de sânge. Fluxul de sânge slab contribuie la dezvoltarea fenomenelor patologice în organe, slăbind funcțiile lor de protecție.

Inactivitatea sau un stil de viață sedentar, ședința sau munca în picioare duce la stagnarea lichidului în zona pelvină, venele sunt sub tensiune crescută, ca urmare se dezvoltă varice, funcțiile de protecție ale organismului scad, diverse boli încep să se dezvolte, inclusiv inflamația glandei prostatei.

Cu diaree frecventă, colită, aport insuficient de lichide, lipsă de potasiu în organism, apare o încălcare a echilibrului apă-sare, care afectează starea glandei prostatei.

Cauzele prostatitei infecțioase sunt un comportament sexual promiscu, schimbări frecvente ale partenerului, imunitate slabă, complicații ale infecțiilor comune, hipotermie.

Statisticile arată întinerirea bolii: semne de prostatită sunt înregistrate la bărbați tineri și adolescenți. Acest lucru este facilitat prin purtarea de haine și lenjerie strânsă, hipotermie frecventă.

Măsuri de diagnosticare

În timpul examinării, medicul, suspectând prostatita, intervievează pacientul și efectuează o examinare rectală a prostatei. Procedura nu durează mult și este nedureroasă. Pacientul se întinde pe o parte, medicul introduce degetul arătător în rect. Apropierea prostatei și a intestinelor vă permite să evaluați starea acesteia. Mărirea glandelor, durerea la apăsare sunt semne de prostatită.

Pentru a confirma diagnosticul, sunt efectuate teste de sânge și urină, inclusiv pentru prezența unei infecții bacteriene, o ecografie a organelor pelvine; studiul secrețiilor de prostată, analiza nivelului hormonal.

Tratamente de bază

Principalul tratament pentru prostatită este terapia cu medicamente. Antibiotice sau antiinflamatoare sunt prescrise în funcție de cauza identificată.

Suplimentează regimul de tratament de bază cu complexe de vitamine, medicamente care întăresc vasele de sânge, medicamente hormonale, dacă este necesar, imunomodulatoare. Fizioterapia are un efect vindecător.

Uneori este prescris un curs de masaj de prostată, care elimină congestia, ajută la refacerea activității organului și îmbunătățește alimentarea cu sânge. Recenziile pacienților indică eficacitatea acestui tip de tratament. Procedura nu durează mai mult de cinci minute. Cel mai eficient masaj în tratamentul prostatitei cronice și congestive.

Important! Masajul prostatic are o serie de contraindicații. În prostatita acută, inflamația purulentă, tumorile maligne, acest tip de tratament este contraindicat.

Intervenția chirurgicală este posibilă numai în cazuri extreme și este de obicei efectuată la pacienții vârstnici, deoarece după excizia părții afectate a glandei sau cu îndepărtarea completă a acesteia, pot apărea o serie de reacții adverse grave:

 • infertilitate;
 • disfuncție sexuală;
 • incontinență urinară;
 • dezechilibru hormonal.

Tratamentul la timp vă va permite să faceți rapid față simptomelor prostatitei, pentru a evita complicațiile pentru viața și sănătatea.

Măsuri preventive

Una dintre principalele condiții pentru remiterea prostatitei congestive este un stil de viață sănătos. Tratamentul medicamentos va ajuta la înlăturarea simptomelor, dar dacă adevăratele cauze nu sunt eliminate, recidivele bolii pot fi observate mult timp. Pentru a menține sănătatea, evitați bolile cronice, trebuie să urmați aceste recomandări:

 • au o viață sexuală regulată cu un partener;
 • nutriție adecvată, evitând gras, sărat, prăjit;
 • activitate fizică moderată;
 • aderarea la rutina zilnică, somnul sănătos;
 • renunțarea la obiceiurile proaste. Ca de obicei poate suna, dar alcoolul și nicotina au un efect extrem de distructiv asupra întregului organism.
 • evitați agitarea, pauze, încălziri pe perioade lungi de conducere.

Ce se poate face?

Pentru a evita dezvoltarea unei forme cronice a bolii și a posibilelor complicații, este necesar să se supună examinării preventive de către un urolog de două ori pe an. Este important să luăm o atitudine responsabilă în privința alegerii clinicii și a medicului. Cursul asimptomatic al bolii necesită o examinare atentă, un complex de studii.

Vizitele periodice la medic nu vor dura mult timp, dar vor ajuta la menținerea sănătății bărbaților în anii următori.